miércoles, 27 de mayo de 2009

4. VALORACIÓ DE RECURSOS PER A LA INTERCULTURALITAT


  • VALORACIONS WEBQUEST D’AULA:

-WebQuest "Tots som un tros de Tots" d’Isabel Garcia i Núria Lluís:


http://www.phpwebquest.org/catala/webquest/soporte_tabbed_w.php?id_actividad=3592&id_pagina=1


Des del meu punt de vista, crec que la vostra webquest parteix d’una visió totalment universalitsta, on les concrecions específiques de cada cultura es poden considerar com a variacions del mateix tema, i per tant, penso que destaca molt bé la visió que tothom formen part d’un món en el que no existeixen unes fronteres estàtiques que impedeixen l’intercanvi cultural, sinó que aquest intercanvi existeix i la història així ho demostra.
Per consegüent, crec que la temàtica pot resultar molt atractiva per l’alumnat, així com el procés i els continguts des dels quals es treballa, que són principalment de l’àrea de Ciències Socials, i poden donar molt dinamisme i incentiu als alumnes.
D’altra banda, en quan al disseny de la webquest penso que heu fet un bon treball, doncs hi ha una gran feina en relació amb enllaços, fitxes, etc., alhora que proposa un gran treball cooperatiu i el seu disseny transmet contínuament de manera subtil el missatge final que l’activitat planteja, és a dir, el fet que formem part del mateix arbre. Tanmateix, considero que l’explicació del procés potser hauria de ser més concisa, doncs hi ha tasques complexes que es demanen, sobretot en relació amb el format, les quals no són difícils, però que potser poden confondre als alumnes.



Per últim, si analitzem aquesta webquest des de la perspectiva intrecultural crec que pot haver la possibilitat de respondre a un nivell mitjà o de resolució de conflictes de valors, en el que es porta a cap una negociació entre les parts per superar situacions conflictives fomentades per la contraposició de valors culturals antagònics, i com a resultat la negociació en la que hauran de renunciar a aspectes de la posició inicial per tal d’assolir una posició de consens. Aquest fet pot donar-se a terme durant el transcurs durant tota l’activitat, ja que fomenta un treball cooperatiu i la interacció continuada de diferents punts de vista sobre la cultura i per consegüent, segons els grup d’alumnat al qui vagi dirigit les reflexions que es debatran, podran donar lloc a conflictes culturals, els quals s’han de consensuar en el grup classe i portar a terme aquesta negociació de les parts.




- WebQuest “ Inmigració i mitjans de comunicació” de Glòria Martí, Marta Gallardo i Montse González:




http://www.phpwebquest.org/catala/webquest/soporte_mondrian_w.php? id_actividad=3692&id_pagina=1


En la meva opinió, considero que la vostra webquest parteix d’una temàtica molt atractiva i que respon a la realitat actual per treballar amb els grup d’alumnes de l’ESO el tema dels perjudicis, estereotips i conflictes culturals, i com aquests es reflecteixen en els mitjans de comunicació. Es treballen les reflexions personals i es fomenta una actitud crítica envers l’etnocentrisme propi, tot promocinant l’empatia envers els altres.
Per consegüent, considero que parteix de l’anàlisi d’un tema molt proper, que esta present en la vida diària dels alumnes , de manera que es poden sentir identificats fàcilment amb el rol que els proporcionar l’activitat. A més, la tasca de la webquest convida a realitzar un anàlisi i una reflexió dels propis perjudicis que existeixen cap a les persones immigrades, i com aquests es manifesten també en els mitjans de comunicació i les seves conseqüències, d’una manera molt motivadora i dinàmica, on el fet de representar el rol de periodistes pot potenciar aquesta motivació, així com l’actitud crítica de la temàtica.
En relació amb el disseny de la webquest, destacar l’apartat del procés, el qual considero que és molt explícit i que les activitats que proposen són molt encertades per la finalitat de l’activitat, així com hi ha una progressivitat de les mateixes molt ben reflectida, així com un gran nombre d’enllaços que estructuren i faciliten la seva realització. A més, la guia didàctica també és molt precisa en quan a la finalitat de la webquest. Malgrat tot, dir que hauria d’estar referenciat el grup d’edat al qui va dirigit l’activitat, ja que aquest no està reflectit.
Per últim, si analitzem aquesta webquest des de la perspectiva intrecultural crec respon a un nivell mitjà o de resolució de conflictes de valors, en el que facilita el coneixement de l’altre mitjançant la contraposició de valors culturals antagònics.



  • VALORACIÓ PAC-2 i PAC-3:

En referència amb la valoració de l’elaboració de les PAC’s 2 i 3, dir que considero que ha estat un tasca molt enriquidora a diversos nivells, doncs per un costat hem aprofundit sobre la concepció d’interculturalitat des d’un punt de vista de l’antropologia social, profunditzant-nos en els conceptes més representatius que estan relacionats com són el pluralisme, l’etnocentrisme, l’universalisme, etc., a la vegada que també hem pogut conèixer els diferents models educatius de concebre l’interculturalitat als centres educatius que s’han posat en pràctica a Europa, i poder valorar-los des d’un punt de vista crític, com per exemple els models dèbils o forts entre altres.
D’altra banda, hem de destacar que en aquestes PAC’s 2 i 3, s’ha treballat el concepte d’interculturalitat sobretot mitjançant una aplicació pràctica, doncs l’objectiu principal era saber crear material en web en el que es fomentés la interculturalitat, de manera que ens ha premés conèixer el recurs de les webquest i les seves possibilitats d’aprenentatge amb els alumnes. Aquest fet, penso que ha sigut molt positiu per nosaltres, ja que hem aprofundit en el recurs de la webquest i el seu funcionament, així com en la seva aplicació pràctica d’aquest recurs per transmetre valors i coneixements relatius a la interculturalitat als alumnes basant-se principalment en el treball col·laboratiu i les NNTT.
A continuació, destacar que el fet d’analitzar diferents webquest des d’un punt de vista de la interculturalitat considero que implica una interiorització i un aprenentatge significatiu dels conceptes de l’assignatura, doncs aquests els hem d’aplicar a la pràctica, a la vegada que ens proporciona estratègies per analitzar el material didàctic que podem utilitzar com a futurs psicopedagogs.Per últim, dir que l’elaboració d’aquestes dues PAC’s de l’assignatura ens ha apropat a conèixer un recurs didàctic, com són les webquest i la seva valoració des d’un punt de vista de l’interculturalitat, les seves principals potencialitats i a la vegada ens ha proporcionat estratègies necessàries per analitzar des d’una visió psicpedagògica un recurs didàctic. Destacar també, que el blog ha tingut un paper clau en aquestes PAC’s com a difusor de coneixements, idees, opinions, etc., i per tant, com un espai per compartir informació.

No hay comentarios:

Publicar un comentario